Imprejurări

Mediaș, mai demult Medieș, este al doilea oraș ca mărime din județul Sibiu, Transilvania, România. Orașul este așezat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare, la o distanță de 39 km de Sighișoara și 41 km de Blaj.

În 1267, în prima mențiune documentară apare ca Mediesy. Numele așezării este strâns legat de numele unui trib secuiesc din secolul al IX-lea.

În secolul al XII-lea și al XIII-lea regii Ungariei au așezat în zona Mediașului coloniști germani, cunoscuți sub numele de sași.

Din anul 1900 Mediașul devine un centru important de exploatare a gazului metan. În secolul al XIX-lea, vechile centre meșteșugărești de aici s-au transformat în fabrici și s-au produs aici primul cristal și primul email românesc.

Conform datelor recensământului din 2002, populația Mediașului este de 63.153 iar din punct de vedere etnic erau: 53.376 români, 6.554 maghiari, 1.959 rromi, 1.150 germani, 114 alte naționalități.

Mediașul de azi este un oraș pitoresc în care se simte îmbinarea dintre vechi și nou, cu o alternanță de stiluri arhitectonice, de la gotic la cel renascentist și neoclasic, la baroc și secession (Jugendstil). Centrul istoric al orașului Mediaș apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piața castelului sunt unice în Transilvania. Orașul are o istorie de peste 7 secole, fiind unul din cele mai vechi orașe ale României.

În paginile romanului “Dracula”, scriitorul irlandez Bram Stoker menționează că, la nunta contelui valah, vinul a fost “cel auriu de Mediaș”. Mediașul și împrejurimile lui sunt și azi cunoscute, dată fiind faima vinurilor vechi de Târnave, simbol al stemei orașului, zona fiind supranumită în vechime “Țara Vinului” sau “Weinland”, așa cum apare în harta umanistului Johannes Honterus (sec. XVI).

Biserica evanghelică Sfânta Margareta

Complexul Franciscan

Turnul clopotelor

Turnul Mariei

Casa Rosenauer

Cetatea Medias

Turnul Fierarilor

Turnul Forkesch

Casa Hann

Casa Schuller

Casa Gustav Schuster – Dutz

Scara acoperita

Scoala Piaristilor

Turnul rotarilor

Turnul croitorilor

Turnul funarilor